Yamada Kyoto Corporation
Yamada Kyoto Corporation er beliggende i Kyoto. Firmaet producerer og sælger HELT enestående håndlavede sesamprodukter af højeste kvalitet, heriblandt deres topsælgende sesamolie.
Filosofien
Oversat lyder virksomhedsfilosofien "For samfundet og for folket". Og bygger på disse 3 principper:
Historie
Deres grundlægger er Yutaka Yamada, som er bedstefar til den nuværende administrerende direktør. Yutaka Yamada flyttede til Katsura-området i 1923. Han begyndte at arbejde som togfører for Hankyu Railway, der lige var begyndt at køre mellem Kyoto og Osaka. Han elskede sit arbejde som togfører, men det hårde job tog desværre på hans helbred.
I sin søgen på at forbedre sit svigtende helbred – møder han Mr. Sakurazawa. Denne Sakurazawa er grundlægger af ”the Macrobiotic Diet”, som har bla. bygger på udelukkende organiske og lokalt produceret produkter, og udelukkede at spise de produkter der er i sæson. Godt ind – giver godt ud …
Yutaka Yamada tog livsstilen til sig, og fik det hurtigt meget bedre.
Da han efterfølgende takkede Mr. Sakurazawa for sit forbedret helbred, sagde Mr. Sakurazawa til ham: Hvorfor laver du ikke selv mad, der er godt "for samfundet og for folket"?
Hvorefter Yutaka begyndte at producerer en fantastisk aromatisk sesam olie, og i januar 1934 etablerede han Yamada Kyoto Corporation.
Yutaka startede ikke kun med sesamolie, men producerede også japanske nudler såsom soba og udon nudler, ved at male han eget mel. Han gravede også selv en brønd, for at få sikkert og rent vand til sin risdyrkning.
”For samfundet og for folket”, brugte han kun organiske og sunde ingredienser i sin produktion. Han gik aldrig på kompromis. Af samme grund kaldte man Yutaka for "HENKO". Man vil nok oversætte ”Henko” til en bestemt viljestærk/stædig person. Dette ord beskriver nøjagtigt hans lidenskab og beslutsomhed - og det er også det der stadig driver virksomheden i dag.
Produkter og produktion
Yamada Koyto's produktionsmetode resulterer i en rig og dyb samg, og denne første pressede olie er så fin og glat du faktisk også kan drikke det.
Normalt indeholder sesamfrø 50% olie, der er dog stor forskel i både kvalitet og smag alt efter hvordan det udvindes. I en industriel produktion af sesamolie, bruges der som oftest kemikalier til udvindingen.
Hos Yamada Kyoto laves sesamolie på den helt gammeldags måde – hvilket betyder de presser deres sesam for at få sesamolien ud. Derfor er dette en 100% ren og naturlig sesamolie, som smager af rå sesam. Desuden sælger de kun den første pressede olie, da de prioriterer udelukkende at tilbyde en sund og smagfuld sesamolie til deres kunder. Men det betyder bestemt ikke at resten ikke bruges eller smides ud - tværtimod.
Kampen mod madspild
Hos Yamada Koyto stræber de nemlig efter at reducere madspilde. Derfor bruger de også til fulde resterne af den pressede sesam.
De producerer en sesammel, som på mange måder bruges som mandelmel. På grund af den fantastiske smag bruges denne mel med stor succes til at bage f.eks. brød og kager. Dette pulvermel kan også med fordel bruges på f.eks. din yoghurt, det indeholder mindre fedt end almindelig ristet sesam, men er stadig utrolig rig på calcium, fibre og ikke mindst smag. Det er næsten svært at kalde dette velsmagende og alsidige product for et "spild produkt".
Bruges også til at fodre de lokale høns, og disses æg sælges i deres butik.